Σημαντικότατες αλλαγές στο χώρο του τουρισμού φέρνει η πλήρης αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τα κριτήρια και τη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων σε αστέρια και των επιπλωμένων ενοικιαζόμενων δωματίων σε κλειδιά. 

Οι ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΕΟΤ για την απόδοση κατάταξης μεταφέρθηκαν στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με την Υπουργική Απόφαση 219/12-1-2015 (ΦΕΚ Β14), ενώ τα κριτήρια για τα μεν ξενοδοχεία αποτυπώνονται στην ΥΑ 216/9-1-2015 (ΦΕΚ Β10) και για τα επιπλωμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ΥΑ 21185/22-10-2014 (ΦΕΚ Β2840).

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι υπεύθυνο για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης βάσει τεχνικής έκθεσης που συντάσσεται από φορείς διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων και επιθεωρήσεων.
Στα μέσα καλοκαιριού του 2015 ενεργοποιήθηκε και το πληροφοριακό σύστημα του ΞΕΕ μέσω του οποίου υλοποιείται το σύνολο των διαδικασιών προετοιμασίας, επιθεώρησης και κατάταξης των τουριστικών μονάδων.

Το σύνολο των υφιστάμενων τουριστικών μονάδων (ξενοδοχεία και διαμερίσματα) οφείλει να προχωρήσει σε έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης με τη νέα διαδικασία το αργότερο έως 31/12/2017. Τα νέα πιστοποιητικά κατάταξης θα έχουν ισχύ 5 ετών, μετά την πάροδο των οποίων οι μονάδες θα πρέπει να επιθεωρηθούν ξανά.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επιθεωρήσεις σύμφωνα με τη νέα διαδικασία και με αξιολόγηση των νέων κριτηρίων.

Περισσότερες πληρφορίες υπάρχουν και στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΞΕΕ που εξυπηρετεί τις ανάγκες της νέας διαδικασίας: http://cert.grhotels.gr

 

Η Δρόμων Σύμβουλοι Μηχανικοί δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο σε συνεργασία με την TÜV HELLAS.

Η TÜV HELLAS είναι από τους πρώτους Οργανισμούς Επιθεώρησης και Πιστοποίησης- μέλος του Σ.Ε.Τ.Ε.-, ο οποίος διαπιστεύτηκε ως προς την επάρκειά του από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) να διενεργεί την επιθεώρηση που είναι απαραίτητη για την κατάταξη των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων/διαμερισμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών, και τη χορήγηση της Βεβαίωσης Συνδρομής Προϋποθέσεων Κατάταξης.

Η TÜV HELLAS -ο μεγαλύτερος οργανισμός στον κλάδο- πραγματοποιεί επιθεωρήσεις με προστιθέμενη αξία και χορηγεί το δικαίωμα χρήσης του παγκόσμιου σήματος της, με διεθνή αναγνωρισιμότητα, φήμη και αξιοπιστία. Για πάνω από 20 χρόνια πρωτοπορεί στην πιστοποίηση ειδικά στο χώρο του τουρισμού, διαθέτοντας έμπειρους επιθεωρητές. Έχοντας επιθεωρήσει έως σήμερα περισσότερα από 300 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων στη χώρα μας βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και διεθνών ή εθνικών προτύπων, αποδεικνύει την ηγετική της θέση στις πιστοποιήσεις του τουριστικού κλάδου, ενώ τα πιστοποιητικά της TÜV HELLAS (TÜV NORD) αναγνωρίζονται από τους μεγαλύτερους tour operators.

TUVΕκτός από την υπηρεσία κατάταξης των ξενοδοχείων/ ενοικιαζόμενων δωματίων σε αστέρια/ κλειδιά, και λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, η TUV HELLAS έχει σχεδιάσει και προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Οι Υπηρεσίες «One stop Shop» σε Ξενοδοχεία (ενιαίο κόστος), αφορούν στην υλοποίηση μεμονωμένων ή συνδυασμένων υπηρεσιών και περιλαμβάνουν τις επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις στα εξής:

 • Κατάταξη σε Αστέρια & Κλειδιά
 • Πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης, όπως ISO 9001, ISO 22000, OHSAS 18001, ISO 14001, HACCP
 • Έλεγχος Παιδικών Χαρών, Παιδότοπων
 • Επιθεώρηση σε Υδάτινα Πάρκα, Νεροτσουλήθρες, Πισίνες
 • Επιθεώρηση σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις
 • Τεχνικός Έλεγχος Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων- Υποσταθμών Μέσης Τάσης- Μηχανολογικού Εξοπλισμού
 • Πυροπροστασία
 • Ανελκυστήρες
 • Εξοπλισμός Υπό Πίεση
 • Mystery Guest
 • Hotel Safety Audits
 • Εκπαίδευση Προσωπικού

 

Επικοινωνία για πληροφορίες, διευκρινήσεις:

Δρόμων Σύμβουλοι Μηχανικοί: 2410611706, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

TÜV HELLAS: 2152157461 (κα Ι. Στεφανίδου), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.